Topsporters … Aan de top wordt het verschil gemaakt door hun mentale instelling. Met druk omgaan, grenzen verleggen, weerbaar zijn. Dit kan het verschil zijn tussen top en subtop, goud of zilver …

Bij sport zien we vooral de fysieke inspanning en de prestatie. De mindset die daar misschien wel minstens hetzelfde aandeel in heeft, zien we niet. Dat een mindset te trainen is, daar zijn de meeste sporters zich (nog) niet van bewust. De Nederlandse en internationale toppers weten dat inmiddels wel en gebruiken die training ook.

Hier gaat sport- en prestatiepsychologie over. Die helpt jouw als sporter die extra stap te zetten. We willen dit belangrijke vakgebied meer bekendheid geven. Tevens om sporters te leren hoe ze mentaal ook een stap kunnen zetten om tot betere prestaties te komen.

Wat is sportpsychologie?

Sportpsychologie is het werken met én bestuderen van gedrag, gedachten en gevoelens in sportsituaties.

Met sportpsychologische vaardigheden en principes kunnen we de mentale processen die een rol spelen tijdens een prestatie optimaliseren. Veelvoorkomende processen zijn: vertrouwen houden, concentratie bewaren, de juiste hoeveelheid spanning ervaren en gemotiveerd blijven. Denk ook aan presteren onder druk en het omgaan met tegenslagen. Dit geldt zowel voor teams als voor een individu.

Sport kan de nodige tegenslagen met zich meebrengen. De eisen kunnen hoog zijn. De sportpsycholoog kent de bijzonderheden van de (top)sport en helpt je bij een zinvol (top)sportleven in al zijn facetten. Bijvoorbeeld het moeten maken van keuzes, de sociale omgeving vormgeven en nadenken over de tijd na de sport.

Tot slot kan de sportpsycholoog ondersteuning bieden bij het terugkeren van een blessure. Denk hierbij aan de twijfel en onzekerheid die gepaard kan gaan met revalidatie.

Blog presteren

Veelvoorkomende vragen:

Hoe komt het dat het ‘er soms opeens niet uit komt’?

Hoe komt het dat ik mij soms verlies in mijn emoties?

Hoe komt het dat ik onder druk bezwijk?

Hoe kan het dat ik tijdens wedstrijden minder goed presteer dan op training?

Wat kan je hiermee bereiken?

Sportpsychologie kan helpen je prestaties te verbeteren, meer te doen wat je belangrijk vindt en je welzijn te verbeteren.

Aangesloten psychologen

Sten Dallinga

Sten vindt het belangrijk dat mensen doen wat ze waardevol vinden om te doen. Hij helpt ze om obstakels te overwinnen zodat mensen kunnen nastreven wat ze willen bereiken. Wanneer iemand bereid is zich toe te wijden aan iets waar hij/zij voor wil gaan, kunnen er echt mooie dingen ontstaan.

Expertises: Sten kan vanuit zijn achtergrond met een breed scala aan vragen uit de voeten. Veel atleten, maar zelfs ook dansers, kunnen bij hem terecht. In zijn sportverleden is hij lang hoofdtrainer geweest binnen het voetbal, waardoor hij makkelijk mee kan denken met coaches.

Renate Hensen

Renate begeleidt (top)sporters en presteerders om het optimale uit zichzelf te halen. Daarbij vindt ze het belangrijk dat plezier in wat je doet voorop staat. Naast topsporters, kunnen ook recreatieve sporters, coaches en presteerders veel aan de sport- en prestatiepsychologie hebben.

Renate is sportwetenschapper en SPORTPSYCHOLOOG VSPN®. Ze heeft kennis van zowel de sportfysiologie als psychologie. Haar expertise ligt in de onderwerpen faalangst, zelfvertrouwen en wedstrijdspanning.

Nynke Klopstra

Nynke heeft een succesvolle topsportcarrière gehad als judoka en behaalde meerdere podiumplekken op internationaal niveau. Tijdens en na haar sportcarrière rondde ze de ALO en de opleiding tot orthopedagoog af. Door verder te studeren werd ze in 2006 GZ psycholoog. In de laatste tien jaar heeft ze als sportpsycholoog veel ervaring opgedaan met topsporters op het hoogste niveau. Daarnaast is ze al jaren aangesloten bij de beroepsvereniging voor sportpsychologen (VSPN).

Nynke benadrukt het belang van psychologische begeleiding en ondersteuning om tot topprestaties te komen. Ze investeert graag in lange termijn relaties met ‘haar’ sporters. Naast haar werkzaamheden in het Omnium is ze aangesloten als regionaal prestatie expert bij TEAM NL voor de olympische sporters.

Onze missie

Elke sporter in staat stellen om (sport)psychologische kennis en vaardigheden te gebruiken voor het verbeteren van hun prestatie. Daarbij hebben wij oog voor het persoonlijk welzijn van elke sporter en diens (sociale) omgeving. Tevens willen wij de bekendheid van sportpsychologie en diens bijdrage meer onder de aandacht brengen van de inwoners van de drie Noordelijke provincies.

Op deze website willen we je meenemen wat dit allemaal inhoudt en hoe jij jouw voordeel hiermee kan doen. Ook schrijven wij blogs over sportpsychologie om jou te inspireren en informeren.

Werkwijze en methodes

Er zijn drie verschillende soorten trajecten mogelijk. We maken een onderscheid tussen individuele trajecten, coachtrajecten of teamtrajecten.

In individuele trajecten staat de sporter centraal. Waar worstel jij mee en wat zou jij graag willen bereiken. Er wordt een doel gesteld en met behulp van gesprekken en oefeningen gaan we richting dat doel bewegen. Gemiddeld duren deze trajecten 6 tot 8 gesprekken van ca. 45-60 minuten.

Er wordt gewerkt vanuit diverse methodes. De sportpsychologen kunnen Psychological skills training inzetten, met vaardigheden als doelen stellen, visualisatie en aandachttraining. Deze methode heeft veel raakvlakken met Cognitieve gedragstherapie (CGT). Een andere methode is Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Hier is het doel om de psychologische flexibiliteit te vergroten. Met andere woorden; een sporter werkt aan zijn weerbaarheid en vergroot de kans met meer veerkracht te handelen in de sport.

Is er sprake van zwaardere problematiek, dan helpt de GZ-psycholoog/sportpsycholoog je verder met diverse methodes en gesprekken. Naast het eerdergenoemde CGT valt hier ook EMDR onder.

In coachtrajecten staat de coach centraal. De sportpsycholoog spart met de coach over zijn/haar eigen ontwikkeling en/of hoe de coach het team beter kan ondersteunen. De coach leert hierin onder andere meer grip te krijgen op teamprocessen en hoe deze te beïnvloeden. Gemiddeld duren deze trajecten 6 tot 8 gesprekken van ca. 45-60 minuten.

Tot slot zijn er teamtrajecten mogelijk. In de teamtrajecten wordt er vaak met de coach samen een plan gemaakt over wat er nodig is voor het team. Afhankelijk van het vraagstuk en welk teamproces beïnvloed moet worden, wordt bepaald hoeveel teamsessies er nodig zijn. Hierin is het mogelijk om sessies met het hele team te doen of met kleinere subgroepen. Teamprocessen waar mee gewerkt wordt, zijn bijvoorbeeld communicatie, teamweerbaarheid of teamvertrouwen. Teamsessies duren ca. 60 tot 120 minuten.

Basketbal

Dienstverlening en tarieven

SPORTPSYCHOLOGISCHE TEST: €45,-

Een korte screening die een indicatie geeft van je mentale kracht en algemene welzijn.

Consulten

Individueel:

Tarief sportpsycholoog: prestatieverbetering: €90,-

De sportpsycholoog beoordeelt of de sporter in aanmerking komt voor een BTW vrij traject.

Begeleiden van Teams:

Van af €110,-

Workshops of trainingen

Prijs op aanvraag.

LAYOUT

SAMPLE COLOR

Please read our documentation file to know how to change colors as you want

BACKGROUND COLOR

BACKGROUND TEXTURE